Guia per a l'avaluació de programes informàtics - educatius. Adaptació a partir de Marquès (1998):
- Nom: PequeTIC és una aplicació multimèdia que intenta apropar les TIC als alumnes més petits.
- Autors /Editorial: El Ministeri d'Educació, Cultura i Deports del Govern d'Espanya, la ONCE i l'Institut de Tecnologies Educatives són els creadors d'aquesta aplicació educativa.
- Objectius que vol assolir: Aquest programa multimèdia educatiu té els objectius d'intentar ser una aplicació informàtica d'ús molt senzill dirigit als alumnes més petits amb la intenció de facilitar al professorat d'educació infantil una aplicació de fàcil maneig per a començar a utilitzar els dispositius TIC de l'aula.
- Continguts que tracta: Els continguts que tracta estan dividits en cinc blocs temàtics:
- Nosotros: tracta el cos, els 5 sentits i de la roba amb la que ens vestim.
- Medio: parla del reciclatge, de les estacions de l'any, dels objectes de casa, entre altres temes relacionats amb aquests.
- Animales: es centra en el reconeixement d'aquests en sí, dels productes que proporcionen i d'algunes diferències que presenten entre ells.
- Letras: activitats centrades en desenvolupar la competència lectoescriptora de les lletres.
- Números: activitats centrades en desenvolupar la competència lectoescriptora dels números.
- Destinataris (reales i potencials): Els destinataris reals són els d'educació infantil, però jo considero que els alumnes potencials són aquells que es comprenen entre les edats d'entre 6 i 10 anys (aprox.); és a dir, del primer cicle i segon de primària. I és que aquests últims, segons el meu parer, ja consten de certes habilitats i competències com per a realitzar les activitats proposades en aquesta aplicació digital; per tant, és el grup destinatari que més profit en treurà d'aquesta.
- Tipus d'aplicació i/o programa (tutorial, d'exercitació, simulació, sistema expert, programa d'eines...) Considero que aquesta aplicació multimèdia educativa consisteix en un conjunt de programes d'exercitació, doncs, es limiten a proposar exercicis d'autocorrecció de l'esforç realitzat per part dels alumnes sense propocionar explicacions conceptuals prèvies.
- Ús educatius possibles (transmissió i/o contrucció de coneixements, avaluació dels aprenentatges, tractament de dades, motivació...) Les activitats proposades per a aquesta aplicació multimèdia educativa, PequeTIC, considero que només es tracta d'una avaluació dels aprenentatges ja que els nens i nenes només han de realitzar les activitats proposades, amb la seva corresponent avaluació, sense la més mínima acció motivadora ni explicativa sobre els continguts treballats.
- Breu descripció de les activitats que proposa. Com ja he dit en un apartat anterior, els continguts que tracta estan dividits en cinc blocs temàtics, els quals consten de les seves corresponents activitats.
- Nosotros:
- Construir caras: consisteix en col·locar les parts de la cara en el lloc que correspon.
- Vestir a los niños: Consisteix en vestir als nens i les nenes i col·locar les peces de roba en el lloc i l'ordre en què correspon.
- Colorear dibujos: Joc per a pintar dibuixos i poder-los imprimir a classe.
- Ropa correcta: Cal escollir la roba per vestir als infants, tot discriminant la roba d'hivern i estiu.
- Los sentidos: Joc relacionat on s'han de relacionar aquelles accions que utilitzem els sentits.
- Las 5 diferencias: trobar 5 diferències tot observant 2 imatges.
- Medio:
- Relaciones lógicas: Hi ha que cercar la relació entre les formes i els colors.
- Las estaciones del año: Joc en què cal indicar gràficament els passos de les estacions de l'any i els seus corresponents fenòmens meteorològics.
- Reciclando: Activitat en què els nenes han de classificar residus segons el contenidor a on s'ha de reciclar.
- Laberinto: Els nens i nenes han de guiar-se pel llaberint, tot treballant la competència organitzativa o coordinacional.
- Puzzles: Han d'arrossegar les peces a la zona corresponent per tal de formar un dibuix.
- Cosas de casa: En aquest joc hi apareixen objectes quotidians de casa que calen ser col·locats a les diferents habitacions que hi apareixen.
- Animales:
- Aniamles y productos: S'han d'unir flexes entre els animals i els productes que s'obtenen d'aquests.
- Cabezas correctas: Els alumnes han de buscar i seleccionar el cap dels animals per unir-los amb el cos.
- Animales del mar: Han de buscar quins animals no viuen al mar.
- Animales iguales: Han de buscar els animals que són iguals.
- Colorea animales: Han de pintar els animals segons els seus gustos.
- Memory de animales: Cal anar destapant targes per emparallar aquells animals que siguin iguals.
- Letras:
- El teclado: Es tracta d'una primera aproximació al teclad del PC.
- Colorea letras: Els nens i nenes han de pintar el dibuix amb colors.
- Grafomotricidad: Tot usant el PDI o una tauleta, l'alumne ha d'escriure la lletra que se li presenti al costat esquerra de la pantalla
- Faltan letras: A l'infant se li presenta a l'alumne lletres que possiblement faltin a la paraula proposada.
- Construye palabras: En aquest joc s'hi apareix un pot ple de lletres amb les que pots construir una paraula.
- Las parejas: Cal destapar quatre targetes on s'hi amaguen dibuixos i paraules, llavors, l'objectiu és emparellar el dibuix amb la seva paraula corresponent (visversa)
- Números:
- Contar objetos: Consisteix en contar les fruites i seleccionar l'etiqueta amb el número corresponent.
- Relacioes lógicas: Cal buscar la relació entre la forma geomètrica i els colors.
- Grafomotricidad: Tot usant el PDI o una tauleta, l'alumne ha d'escriure els números (del 0 al 9) que se li presentin al costat esquerra de la pantalla
- Series lógicas: En aquest joc, l'alumne ha de completar una sèrie lògica amb els objectes qu se li presentin.
- Unir puntos: L'alumne ha d'unir els punts numerats perquè se li formi un dibuix.
- Tangram: A l'esquerra de la pantalla se li presenta un tangram buit i a la dreta hi ha peces geomètriques que els alumnes han de seleccionar, emplenar-ho i formar el dibuix.
- Interacció cognitiva o tasques d'aprenentatge predominants – Tipus d'aprenentatge que promou. Quin tipus d'ensenyament s'apropa (transmissiva, per descobriment, indagació - investigació...) L'aplicació multimèdia PequeTIC promou un aprenentat basat en la perspectiva conductista (Skinner), és a dir, intenta explciar l'aprenentatges a partir d'unes lleis i uns mecanismes comuns per a tots els individus, ja que estan condicionats pels reflexes operants (estímuls - resposta- reforç). Per tant, es centra en l'assaig i error amb reforços positius o repeticions (reforços negatius), d'aquesta manera, l'alumne aprèn aquells continguts més repetitius i mecaniscs de l'ensenyament bàsic.
- Valors que potencia o desenvolupa. Pel què fa als valors que potencia l'aplicació multilmèdia tractada, val a dir que aquesta desenvolupa:
- El valor de la higiene personal.
- Fomenta la igualtat entre gènere.
- Incideix en el valor de reciclar.
- El valor per la lectura i les matemàtiques.
- El valor de l'ordre i la higiene de la llar.
- El respecte pels animals.
- Facilitat d'ús i versatilitat (capacitat d'ajustament o modificació) Pel què fa a la facilitat i versalitat d'ús, dir que és una aplicació molt intuitiva i senzilla d'utilitzar ja que va dirigida a un col·lectiu infantil. Però en el cas de l'ajustament i la modificació, aquesta aplicació es caracteritza per ser rígida i tancada ja que, com hem dit, es centra en la presentació d'activitats d'exercitació i memorització que només consten d'una sola resposta correcta. Per tant, és fa impossible canviar l'aparença o el format d'aquesta eina multimèdia pels seus objectius i per les seves característiques didàctiques.
- Pot ser considerat multimèdia? En cas afirmatiu, qué aporten les imatges i/o vídeos a l'aprendentatge? Per què? Considero que l'aplicació PequeTIC reuneix les característiques dels dispositius multimèdia doncs, ho entenem per tot aquell objecte o sistema que utilitza múltiples mitjans d'experssió físics i digitals (imatges, animacions, sons, etc.) per transmetre informació. La raó per la qual aquesta aplciació es sustenti en tants mitjans audiovisuals és perquè aquesta és de caire educatiu, llavors permet portar a terme processos no lineals de l'E - A senzills, entenedors i lògics ja que el responsable principal de l'prenentatge és el discent.
- Qualitat dels continguts (si n'hi hagués) Els continguts són visualment suficientment explícits com perquè els nens i nenes usuaris d'aquesta aplicació comprenguin el seu significat (també incloent els usuaris amb deficiències auditives). A part, cada joc presenta unes breus instruccions auditives i ajudes sonores (lletres i números).
- Quines altres estratègies cognitives i d'aprenentatge fomenta? (per exemple, reflexió metacognitiva, memorització, control psicomotriu, de l'atenció, organització i estructuració de la informació, sintetizació de la informació, planificar la conducta...) Aquesta aplicació, a part de les estratègies cognitives i d'aprenenetatge ja esmentats, també promou la memorització (Memory animal), el control psicomotriu de l'atenció (amb els dibuixos gràfics i visuals) i, també, la organització i estructuració de la informació (sèries lògiques tant de números com de lletres)
- Senyala qualsevol altra característica que, des del teu punt de vista, mereixi ser mencionada. Es tracta d'una aplicació que consta d'un contingut que pot accedir tot tipus d'usuari, inclòs els usuaris amb discapacitats, mitjançant les funcions d'accessibilitat proporcionades per l'Adobe Falsh CS3 Professional en l'interface d'usuari de l'entorn d'edició gràcies a l'ActionScript.
- Aventages que comporta al respecte d'altres mitjans. Pel què fa a les avantatges que planteja l'aplicació PequeTIC, podem dir que:
- És de fàcil ús.
- Proporciona una resposta immediata al seu esforç i aprenentatge.
- Substitueix a les tasques rutines del docent (contar, escriure, llegir...)
- Són activitats útils per a l'aprenentatge que requereix automatizació
- Té un respecte per les diferències audiovisuals.
- Són útils per als alumnes amb discapacitats especials, com ja he dit.
- Possibles problemes que presenta la seva utilizació. Pel què fa als problemes que pugui presentar PequeTIC:
- Col·loca a l'alumne en un lloc passiu.
- Posa a l'ordinador com a garant de la veritat del coneixement.
- No facilita la interacció entre l'alumnat ni entre aquest i el docent.
- No té una interacció personalitzada.
- No fomenta l'anàlisi de les respostes errònies.
- Per què el recomaneria o per què no? Recomanaria l'aplicació PequeTIC perquè és un amterial multimèdia educatiu que incideix en la instrucció i exercitació de continguts bàsics, essencials i trucnals que tot nen i nena infantil ha d'haver adquirit per anar-se'n fent gran, a part, és una aplicació motivadora i avaluadora de l'esforç i la tenacitat dels més petits en el seu aprenentatge tot fomentant l'exploració i l'experimentació dels continguts més expressivo - comunicatius, metalingüístics, lúdics i fomentats en valors per així facilitar la tasca diària dels docents, els quas no queden de banda en el procés d'E - A, sinó que passen a ser guies, organitzadors i orientadors de l'aprenentatge dels més petits.
El aspecte més important per la seva recomanació és, des de el meu punt de vista, el tipus d'aprenentatge que fomenta, encara que també és important el contingut que vull treballar. Els programes de exercitació són pobres des de el punt de vista de l' aprenentatge que promouen, caldria potser complementar el seu ús amb altres tipus de materials...
ResponElimina