divendres, 25 d’octubre del 2013

Conferència donada pel Jose Mª Silva

Avui la nostra classe de TAC és diferent, doncs ve a donar-nos una conferència el Josep Mª Silva, doctor en Pedagogia, professor de matemàtiques i ciències naturals, a part de coordinar les seves funcions com a formador, càrrecs educatius i com a professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona. Podeu trobar més informació en el següent link: pfarqrscp.blogspot.com


En l'actualitat, la tecnologia ha canviat les nostres vides amb coses tan habituals com portar o no un bolígraf, tenir un smarphone o considerar els nostres dispositius digitals com a part de les nostres vides. I és que és de cada cop més habitual enrriquir la realitat, com pugui ser una pissarra vileda, amb un dispositiu d'audio. Això és un exemple molt senzill dels molts que podríem trobar en el mercat d'avui en dia. 


Per exemple, avui en dia hem converit un dispositiu mòbil que sempre portem a sobre, el mòbil en un codificador de Codis QR, que són simplement una evolució dels codis de barres tradicionals a un format bidimensional decodificable des d'un simple dispositiu mòbil o PC amb càmera de fortos i es software o aplicació adequada. En els codis QR es poden incloure textos, VCARD, MCARD, VCAL (calentadir), sms, trucades TEL, URL (adreça d'una web), e-mail, Google Place o Twitter. 

Aquest accés a informació que sembla un simple dibuixconsta de 5 zones que permeten captar la amb un dispositiu digital o aplicació de qualsevol manera; amb això vull dir que el el Codi QR sempre té el "mateix sentit". Però val a dir que molts d'aquest tipus de suports digitals s'han creat amb interessos bèl·lics o industrials que s'han transvassat a les nostres vides quotidianes. En el cas dels Codis QR la va crear una empresa japonesa a carrec de l'empresa automobilística TOYOTA. 

Generar un Codi QR és molt fàcil, de fet existeixen i tenim a l'abast un gran sortit de pàgines web que te'ls creen al moment, com pugui ser: http://www.codigos-qr.com/generador-de-codigos-qr/. Si voleu podeu provar de crear el vostre Codi QR!

En la següent imatge podeu comprovar el meu propi Codi QR creat exclusivament per aquest blog:


Llavors, com podeu comprovar és facilíssim generar un codi sobre el producte, informació, dades... que més us interessin. És una manera molt barata i senzilla de fer propaganda. 



En l'àmbit educatiu, podem parlar d'experiències molt innovadores com pugui ser la d'una escola de primària que ha creat un audiobook amb un Codi QR perquè qualsevol interessat puguin escoltar els seus treballs lectors. 
O per exemple, el projecte que dirigí i dissenyar el conferenciant, el Josep Mª Silva, el qual consistia en què els diferents centres educatius de la ciutat  de Rubí triessin alguns dels carrers que tinguessin al voltant per tal de què els nens i nenes recollissin informació sobre aquests (ex: el c/ Joan Maragall). L'objectiu era crear un QR per situar-los a sota de les plaques dels noms de cadascun dels carrers triats de la ciutat i, així, la gent que capturi la imatge pugui disposar de la informació creada pels mateixos alumnes sobre la via per la qual estàs circulant. Trobareu més informació en el següent link: http://pfarqrscp.blogspot.com.es/2013/09/blog-post_17.html

Llavors, un altre projecte en què va participar el Josep Mª fou un homenatge dels 50 anys de la riada que patí la ciutat de Rubí i gran part del Vallès Occidental l'any 1962. Una proposta didàctica en què els nens i nenes de la ciutat van poder informar-se sobre aquest succés, tot recollint informació testimonial, històrica, cultural del moment per després, a través de vídeos, text, audios, contes de paper amb audiobooks... informar a la gent interessada. Una informació que es va codificar en varis codis QR que es situen en panells situats en llocs estratègics i històrics de la ciutat. Si us voleu informar més, ho trobareu enel següent link: http://pfarqrscp.blogspot.com.es/2013/10/realitat-augmentada.html


Projectes així són els que incideixen directament en la anomenada realitat augmentada, que té com a finalitat última el COMPARTIR!




1 comentari: